VŠTJ MEDICINA PRAHA
Login:    Heslo:      registrace
Praha, SalmovskáPraha, Gymnázium Na Vítězné plániCeské BudějovicePlzeňTachovRC Ostrov nad Ohří
čtvrtek, 21. září 2017, svátek má Matouš

Banding klub

Bariatrie

Bariatrická chirurgie

Bariatrické výkony patří mezi chirurgické metody léčby těžké obezity. Uplatňují se v léčbě obezity u pacientů ve věku 18 – 60 let (existují individuální výjimky v případě dospívajících a pacientů starších 60 let), jejichž Body mass index je vyšší než 40 nebo 35 kg/m2, kteří trpí chorobami spojenými s obezitou, kterým se nedaří redukovat nebo následně udržet hmotnost jinými metodami (dietou, pohybovou aktivitou, léky) a nejsou přítomny okolnosti, které by provedení výkonu vylučovaly. Mezi okolnosti bránící výkonu patří zdravotní stav vylučující absolvování operace v celkové narkóze, neschopnost dodržet po výkonu stanovený režim a předpoklad špatné následné spolupráce s lékaři.

V současné době se v České republice provádí více typů výkonů, které můžeme rozdělit do tří skupin - dle povahy výkonu - na restriktivní (omezující množství přijaté potravy), malabsorpční (omezující vstřebávání přijaté potravy) a kombinované výkony (spojení obou předchozích typů).

Výkony restriktivní jsou ty, které omezují množství přijaté potravy – zmenšují velikost žaludku – adjustabilní bandáž, plikace, sleeve gastrektomie.

Malabsorpční výkony jsou založeny na mechanismu omezení vstřebávání látek z přijaté potravy – je zkrácen průchod potravy tenkým střevem, kde dochází ke vstřebávání látek.

Posledním typem výkonů jsou výkony kombinované, které jsou spojením dvou typů předchozích – mají tedy restriktivní i malabsorpční složku. Jedna ze složek může u daného výkonu převažovat. K těmto výkonům se řadí gastrický bypass, kde převažuje složka restrikční, a biliopankreatická diverze se zachovanou duodenální pasáží, kde převažuje složka malabsorpční.

Bariatrické zákroky je však třeba vnímat jako jednu z podpor při redukci hmotnosti – nejedná se o „samospásnou metodu“, která bez ohledu na vaše snažení zaručí redukci hmotnosti. Pokud se po provedení výkonu nebudete držet zásad redukční diety a věnovat se (dle svého zdravotního stavu a možností) pohybové aktivitě, nemůžete čekat, že se hmotnost bude snižovat – i tyto výkony lze „ošidit a obejít“ – pitím sladkých kalorických tekutin, konzumací smetanových jogurtů a zmrzlin.

Je tedy třeba vybrat správný výkon a zvážit, zda budu schopen po výkonu dodržovat stanovený režim a nadále spolupracovat s lékaři.

Před výkonem

Pokud se rozhodnete absolvovat bariatrický výkon, čeká vás řada různých vyšetření a návštěv zdravotníků. Je třeba o vhodnosti výkonu a jeho provedení diskutovat s odborníkem zabývajícím se obezitologií, klinickým psychologem, chirurgem zabývajícím se bariatrickými zákroky a prodiskutovat své současné stravování s nutričním terapeutem.

Společně s těmito odborníky bude probíhat i výběr vhodného typu výkonu, při kterém je nutné vzít v úvahu více faktorů – přítomnost cukrovky, schopnost dodržovat stravovací režim po zákrocích, o kolik kilogramů je třeba hmotnost zredukovat, zda vás při dosavadním redukčním režimu trápí spíše hlad nebo chutě, apod.

Každý člověk je jedinečný a hledání správného typu výkonu má v případě bariatrických zákroků velkou důležitost – veškerá vyšetření i diskuse probíhají ve snaze předejít případnému „selhání“ zákroku nebo jeho komplikacím.

Před operací je nutné absolvovat – ultrazvukové vyšetření břicha, endoskopické vyšetření žaludku (gastroskopie), spirometrii (vyšetření posuzující funkce plic), psychologické vyšetření, rozbory krve a interní vyšetření a další vyšetření dle posouzení lékaře.

Po výkonu

pohybová aktivita

Výkony jsou ve většině případů provedeny laparoskopicky, přesto je třeba po zotavení alespoň 6 týdnů nezapojovat při pohybové aktivitě břišní svaly, aby kvůli oslabené břišní stěně nevznikla kýla – nezvedat těžká břemena, neposilovat. Po uplynutí 6 týdnů pak můžete začít pomalu a velmi pozvolna zapojovat břišní svaly. Od prvních týdnů je ale možné věnovat se nenáročné pohybové aktivitě – chůzi.

Pro správné načasování pohybové aktivity můžete využít konzultací odborníků v rekondičních centrech VŠTJ MEDICINA Praha.

stravování po výkonu

Stravování po výkonu prochází několika fázemi, které mohou být u různých typů výkonů různě dlouhé. V prvních dnech po výkonu je konzumována strava tekutá (bujony, čaj), poté se pomalu přechází na potravu kašovité konzistence (jogurty, kaše, apod.). Další fází je strava mixovaná a postupný přechod přes mletou stravu (s různou hrubostí namletí pokrmu) k běžné stravě.

Cílem by měla být konzumace běžné stravy dle zásad redukční diety – pravidelně a v malých porcích – s vyřazením potravin, které mohou po bariatrických výkonech působit problémy.

Mezi základní zásady patří důkladné zpracování potravy před polknutím sousta – je třeba pořádně sousto rozžvýkat, rozkousat a jíst pomalu, po malých soustech. Častou chybou v prvních měsících po výkonu bývá neodhadnutí množství potravy a následný tlak v žaludku, případné zvracení.

Nejen z tohoto důvodu je také nutné oddělit příjem stravy a pití nápojů – mezi napitím se a konzumací by vždy měla být pauza 30-15 min. (časem se o něco zkracuje).

Dále je řada potravin, jejichž konzumace u jednotlivých výkonů může činit problémy. Seznam těchto potravin je u každého člověka velmi individuální – záleží také na úpravě, typu výkonu a dalších faktorech. Mezi tyto potraviny můžeme zařadit – ovoce a zeleninu s tuhou slupkou, pecičkami, jadérky (syrová mrkev, citrusy, hroznové víno, rajčata) – je třeba potraviny oloupat, zbavit peciček. Čerstvé pečivo je třeba nechat den odležet, vhodné nemusí být ani maso z kuřecích a krůtích prsou, celozrnné pečivo (semínka) a jiné…

Stravování po jednotlivých výkonech i jednotlivé tolerované potraviny se mohou značně lišit, v některých případech stačí jen změnit způsob zpracování a hned je efekt jiný.

U kombinovaných výkonů se může při konzumaci tučnějšího jídla objevit průjem, při konzumaci potraviny s větším obsahem sacharidů, soli nebo většího množství jídla obecně se objevuje tzv. „dumping syndrom“ – způsobený tím, že potrava rychle putuje ze žaludku do tenkého střeva. Projevuje se nepříjemnými křečemi v žaludku, zrudnutím, studeným opocením. Může se dostavit po perníku, vanilkové zmrzlině, uzeném i jiných potravinách a pokrmech.

Proto je dobré popovídat si s ostatními, jak vypadá jejich stravování, jak upravují jednotlivé potraviny, co jim dělá problémy, apod..